Teşekkürler ederim Türkiye..

Voor de mensen die dachten dat Ed & Willem al gestopt waren kwamen de kilometers van Istanbul naar Izmir als een shock. De jongens verlieten vol goede moed de overbevolkte stad Istanbul. Op weg naar een stad waar minder bevolking is, waar nota bene opnieuw een vriend staat te wachten. Voordat de snelheidsfietsers op gematigde snelheid de stad Izmir bereikten waren er zoals altijd nog wat hobbels in de weg.

 

Het aantal regendagen werd zonder wikken en wegen verdubbeld van drie naar zes. Wij, de redactie, schrijven hier over de etappes van Istanbul – Bandirma – Mustafakemalpasa – Balikesir – Soma – Bergama – Cigli – Izmir. De etappes waren door Willem met een tros natte vingers ingetekend. In navolging van het ministerie van Buitenlandse Zaken werden voor 99% de autowegen gebruikt en was het weer een gezellige boel met het vrachtverkeer in Turkije. Ook de hoogtemeters werden door de ‘Quality Time’-shirts in de vorm van zweet met open oksels ontvangen. Het shirt werd met regelmaat gelaagd door vesten en (regen)jassen. Ik hoor je denken, maar inderdaad het fietsduo fietst door allerlei omstandigheden. In vergelijking met de eerste reis (Groningen – Parijs – Santiago de Compastella – Lissabon – Sevilla) is deze reis op allerlei fronten anders. Het weer, de leeftijd, de fietsen, de wegen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan..

 

De accommodaties voor deze dagen waren uitermate goed verzorgd. Met de weersverwachtingen hadden de koudbloedige E&W besloten om iedere avond een dak boven het hoofd te plannen. Eveneens speelde de fysieke staat van Ed hier een rol, met wat onverklaarbare maagproblemen is kou een slechte raadgever. De accommodaties waren de ene keer luxer dan de andere keer, en de ene keer duurder dan de andere keer. De positief beladen ontmoetingen met de Warmshower-hosts gaat gewoon door. Dit initiatief is tijdens de afgelopen 4000 kilometer uitgegroeid tot een wondermiddel voor de snelheidsfietsers. Het houdt de sfeer, de positiviteit en de leercurve onwaarschijnlijk hoog. Wat een positiviteit krijgen zij van de Turken; heel bijzonder.

Tijdens de etappes werden ook evenementen als Wereldkampioenschap bandplakken gedaan (gewonnen door Edgar die hier met 11 lekke banden zeer bekwaam in is geworden) en werd er gelift (8 kilometer) in een gezellige Mitsubishi waar altijd dezelfde vragen worden gesteld. Merhaba, Hollandia, bicikletta, all the way, Turkey, very nice, yes/efet, teşekkürler ederim. De verdere beelden verklappen de onverklaarbare landschappen, de overgangen hiervan en de prachtige mensen die ontmoet worden. Wij moeten Ed (bekend van Ed & Willem) credits geven voor zijn ontwikkeling in fotografie. Wat doet hij dit toch ludiek.

 

Met trots werd Izmir (stad), vier miljoen inwoners, op donderdag 28 november bereikt. Op dat heugelijke moment werd ook die dag de 4000ste kilometer gefietst. 4000 echte kilometers die allemaal door ambacht is verzet, zonder doping zover er informatie bekend is. In de week van 1 tot en met 7 december is met Jerome, de Franse vriend, een week vol activiteiten gepland. Natuurlijk zullen de drie musketiers tijdens deze dagen ook de benen laten rusten, zege vieren en woorden delen.

0

Start typing and press Enter to search